Κανέλα Κεϋλάνης

Κανέλα Κεϋλάνης

Πάντα χρησιμοποιούσα κανέλα στην κουζίνα μου, σε κουλουράκια, γλυκίσματα, κοκκινιστά φαγητά και στον καφέ. Δεν είχα ψάξει ποτέ το είδος της κανέλας που αγόραζα.

Τελευταία έμαθα για την κανέλα Κεϋλάνης. Αρκετά πιο ακριβή από την κοινή κανέλα ( Κίνας ), κάτι το οποίο πραγματικά δε φαίνεται στην ποσότητα κανέλας που αγοράζουμε για το σπίτι, αλλά είναι προτιμότερη για καθημερινή κατανάλωση.

Η βασική διαφορά τους έγκειται στην κουμαρίνη, ένα φυσικό συστατικό που περιέχεται κα στα 2 είδη κανέλας:

Το επίπεδο φυσικής κουμαρίνης στην κανέλα Κεϋλάνης είναι περίπου 0,4%, ενώ στην κοινή κανέλα Κίνας φτάνει και το 5%.

Η κουμαρίνη έχει ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες. Επειδή λοιπόν σε περίπτωση τραυματισμού το αίμα μας θα πρέπει να έχει την ιδιότητα να πήζει, η μεγάλη κατανάλωση κουμαρίνης για πολύ καιρό ενδέχεται να προκαλέσει κινδύνους για την υγεία ( ήπαρ και νεφρά )

Θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγεται η καθημερινή χρήση κοινής κανέλας και η αντικατάστασή της με κανέλα Κεϋλάνης.

Ιδιότητες:

  • Διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα χοληστερίνης
  • Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, διεγείροντας την έκκριση ινσουλίνης
  • Είναι αντιμικροβιακή
  • Ενισχύει τη μνήμη και βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία
  • Εξαιρετική πηγή μαγγανίου, σιδήρου, ασβεστίου και φυτικών ινών

Πώς να τις ξεχωρίσω;

Τόσο τα ξύλα, όσο και η σκόνη, διαφέρουν πολύ ως προς το χρώμα τους: της Κεϋλάνης είναι πιο ανοιχτό καφέ. Σε ό,τι αφορά στα ξύλα, αυτά της Κεϋλάνης εκτός από πιο ανοικτό καφέ χρώμα, έχουν και περισσότερες στρώσεις/ φύλλα απ’ ότι της κοινής κανέλας.

Σχεδόν καθημερινά χρησιμοποιώ τη μυρωδάτη κανελίτσα στο πρωινό της μικρής μου, αλλά και το δικό μας. Σπιτικό ψωμάκι, ταχίνι, μέλι και λίγη πασπαλισμένη κανέλα!!