Μελομακάρονα με αλεύρι ολικής άλεσης και ελαιόλαδο, χωρίς ζάχαρη

Μύρισε το σπίτι Χριστούγεννα!!! Νόστιμα και υγιεινά μελομακάρονα με αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και μέλι. ΚΑΘΟΛΟΥ ζάχαρη. Αξίζει να τα δοκιμάσετε. (η δοσολογία είναι μικρή, βγάζει 20 περίπου τεμάχια των 25 γραμμαρίων το καθένα)

Υλικά

  • 250 γραμ. αλεύρι ολικής άλεσης κοσκινισμένο
  • 130 γραμ. ελαιόλαδο
  • 100 γραμ. πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλ. baking powder
  • 1/4 κουτ. γλ. σόδα
  • 1 κουτ. γλ. κανέλα κεϋλάνης
  • 1/4 κουτ. γλ. γαρύφαλο
  • 1/4 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο
  • ξύσμα πορτοκάλι

Σιρόπι

  • 240 γραμ. μέλι
  • νερό
  • φλούδα πορτοκάλι
  • 1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση (Σιρόπι)

Ξεκινάω φτιάχνοντας το σιρόπι. Θα πρέπει να είναι κρύο, για να ρίξω μέσα τα καυτά μελομακάρονα.

Βάζω όλα τα υλικά σε καταρολάκι, βράζω για 7-8 λεπτά και ξαφρίζω.

Εκτέλεση (Ζύμη)

  1. Σε μία λεκανίτσα, ανακατεύω τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι να αφρίσει
  2. Ανακατεύω το baking powder στο αλεύρι
  3. Ρίχνω λίγο-λίγο και το αλεύρι με το baking powder
  4. Προσθέτω το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύω

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δε θέλει ζύμωμα, ίσα να ενωθούν τα υλικά.

Έτοιμη η ζύμη μας

Στρώνω λαδόκολα σε ταψί και βάζω τα μελομακάρονα μου, 25 γραμ. το καθένα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C, για 25 λεπτά.

Όταν τα βγάλω από το φούρνο, τα ρίχνω κατευθείαν καυτά, στο κρύο σιρόπι, 15 δευτερόλεπτα από τη μία πλευρά και 15 δευτερόλεπτα από την άλλη.

 

4 Σχόλια

  1. Τετα 04/12/2017
    • Βασιλική Βασιλική 04/12/2017
      • Τετα 08/12/2017
        • Βασιλική Βασιλική 18/12/2017