Τσουρέκι με αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και σταφίδες

tsoureki-olikistsoureki-olikistsoureki-olikis

Ένα τσουρέκι διαφορετικό. Ένα τσουρέκι εύκολο. Ένα τσουρέκι αφράτο και υγιεινό. Ένα τσουρέκι με ένα μέρος αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και σταφίδες.

Και θα ξαναπώ, ΕΥΚΟΛΟ. Για μένα, το εύκολο τσουρέκι είναι αυτό που δεν θέλει πολύ ζύμωμα στο χέρι και πολλές ώρες αναμονής. Συμβιβάζομαι με ένα τσουρέκι χωρίς πολλές ίνες, αλλά εξίσου νόστιμο με αυτά που έχουμε συνηθίσει.

Βασική προυπόθεση το μίξερ. Το δικό μου είναι μόλις 800w και αν και ζορίζεται, την κάνει τη δουλειά του μια χαρά.

Καλύτερο μίξερ, θα σημαίνει και καλύτερο ζύμωμα.

Υλικά:

  • 150 γραμ. αλεύρι ολικής άλεσης (κοσκινισμένο)
  • 350 γραμ. αλεύρι για τσουρέκια (κοσκινισμένο)
  • 60 ml. ελαιόλαδο
  • 220 γραμ. χλιαρό νερό
  • 6 γραμ. μαγιά σε σκόνη (περίπου μισό φακελάκι)
  • 2 αυγά
  • 130 γραμ. ζάχαρη καστανή
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • μισό φλιτζάνι σταφίδες ξανθές (μουσκεμένες σε νερό)
  • 1 κουτ. γλ. μαστίχα, κακουλέ και μαχλέπι (κοπανισμένα όλα μαζί στο γουδί)
  • 1 κρόκος για επάλειψη (διαλυμένος με λίγο νερό)

Εκτέλεση:

  • Στον κάδο του μίξερ βάζω το νερό μαζί με τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα αφήνω για 5 λεπτά να αφρίσουν
  • Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το σύρμα του μίξερ, προσθέτω το λάδι, ένα ένα τα αυγά και τέλος το ξύσμα και τα μυρωδικά
  • Αφήνω να ανακατευθούν (με το σύρμα)

    Αντικαθιστώ το σύρμα του μίξερ με το γάντζο για ζύμωμα
  • Προσθέτω το αλεύρι και αφήνω το μίξερ σε λειτουργία για περίπου 15 λεπτά, να πάρει όλο το αλεύρι και να ζυμωθεί καλά.

Αυτό ήταν! Σ’αυτό το σημείο ανάβω τον φούρνο στους 50 βαθμούς.

  • Βγάζω τον κάδο από το μίξερ, προσθέτω τις σταφίδες και ζυμώνω λίγο ώστε να ενσωματωθούν στη ζύμη
  • Πλάθω ένα τσουρέκι και το βάζω σε ταψί με λαδόκολα (ή σε λαδωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ, ώστε να πάρει ύψος)
  • Το βάζω στο φούρνο (ο οποίος είναι αναμμένος στους 50 βαθμούς) και το αφήνω για 2 ώρες να φουσκώσει
  • Μετά τις 2 ώρες το βγάζω και ανάβω τον φούρνο στους 180 βαθμούς
  • Αλείφω προσεκτικά το τσουρέκι με τον κρόκο και πασπαλίζω με ότι θέλω (φιλέ αμυγδάλου, σουσάμι, ζάχαρη)
  • Το ψήνω για περίπου 35-40 λεπτά

Παρατηρήσεις

  • Για να πλάσω το τσουρέκι αλείφω τα χέρια μου με ελαιόλαδο και όχι με αλεύρι
  • Εάν δεν υπάρχει γουδί, μπορούν τα μυρωδικά να αλεστούν με λίγη ζάχαρη στο μούλτι, απλώς θα είναι αρκετή η ποσότητα και θα αποθηκευτεί για επόμενη χρήση
  • Οι σταφίδες μπορούν να παραλειφθούν, να προστεθούν όμως άλλα 20 γραμ. ζάχαρης