Ζάχαρη καστανή και μαύρη

Ζάχαρη καστανή και μαύρη

Η βασική διαφορά μεταξύ λευκής, καστανής και μαύρης ζάχαρης είναι η μελάσα.

Η μελάσα είναι μια καστανή, κολλώδης ουσία, η οποία υπάρχει στους κρυστάλλους της ζάχαρης που προέρχονται από το φυσικό χυμό των ζαχαρότευτλων που συμπιέζονται μετά τη συγκομιδή τους. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, χαλκό, ψευδάργυρο, βιταμίνες της ομάδας Β και ο σίδηρος ο οποίος περιέχει είναι περισσότερος από αυτόν του μελιού. Επίσης είναι καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου.

Η λευκή ζάχαρη λοιπόν, με την επεξεργασία στην οποία υφίσταται, δεν περιέχει καθόλου μελάσα, οπότε μας προσφέρει μόνο θερμίδες και ΚΑΘΟΛΟΥ θρεπτικά συστατικά. Προσωπικά, έχω πάψει εδώ και καιρό να τη βάζω στην κουζίνα μου.

Η καστανή ζάχαρη, δεν είναι τίποτα παραπάνω από λευκή ζάχαρη, στην οποία προστίθεται καθαρή μελάσα. Η ποσότητά της όμως είναι πολύ μικρή, οπότε δεν προσφέρει σημαντική ποσότητα θρεπτικών συστατικών.

Η μαύρη ζάχαρη, είναι πιο αρωματική και περιέχει περισσότερη μελάσα από τα άλλα είδη ζάχαρης ( γι΄αυτό και το σκούρο χρώμα της ), οπότε και υπερισχύει των άλλων σε θρεπτικά συστατικά. Όμως, δεν είναι η λιγότερο επεξεργασμένη ζάχαρη, διότι για να αποκτήσει τη μελάσα μπορεί να υποστεί και σε διπλή χημική επεξεργασία.

Όλα τα είδη ζάχαρης έχουν ίδιες θερμίδες και σε ό,τι αφορά στα θρεπτικά συστατικά, είναι πολύ λίγα σχετικά με την ποσότητα που καταναλώνουμε, για να πούμε ότι ωφελούμαστε από την κατανάλωσή τους. Το καλύτερο είναι η χρήση τους με μέτρο και να αποφεύγεται η λευκή, αφού είναι πολύ επεξεργασμένη και δεν προσφέρει τίποτα απολύτως, ούτε καν τα ελάχιστα που προσφέρει η μαύρη.